Den medvetna parrelationen –

Workshop för par

Om workshopen Den medvetna parrelationen

Detta är en workshop för par med fokus på er kontakt – en workshop med möjlighet att förstå mer om era grundläggande anknytningsmönster och varför just ni kan hjälpa varandra att läka! Föreläsningar varvas med praktiska övningar som hjälper er till djupare kontakt mer er själva och varandra. Ni lämnar helgen med ett flertal tekniker att använda hemma.

De tekniker vi använder oss av under helgen är dels sprungna ur västerländsk psykologi med en psykodynamisk och anknytningsteoretisk grund, samt ur österländska traditioner så som meditation och medveten närvaro. Vi använder oss även av ljud och vibration genom Ljudresor som Jonas guidar.

Som parterapeuter har vi vår grund i Imago Relationsterapi som vilar på förståelsen att de nära relationerna, och i synnerhet den nära kärleksrelationen, innehåller unika möjligheter till läkande och växande. I de nära relationerna väcks våra smärtsamma tidigare erfarenheter till liv, ofta utan att vi är medvetna om att det händer. Så länge vi är omedvetna om vad som sker är risken stor att vi upprepar gamla sårande mönster. Det är ofta frustrerande, stundtals plågsamt, och ibland går det så långt att vi börjar tvivla på hela relationen. Samtidigt rymmer just denna aktivering av gamla sår fantastiska möjligheter. Tillsammans med en kärleksfull partner som lyckats förstå vad vi brottas med, och som bakom vardagsgnabb och frustration faktiskt vill vårt bästa, kan vi läka våra sår och veckla ut vår inneboende potential.

Imago är det latinska ordet för bild. Teorin inom Imagoterapi (IRT) är att vi styrs av en inre, omedveten bild när vi söker en partner. Denna bild är präglad av våra första anknytningsmönster – relationen till våra vårdgivare. Hur blev våra behov som barn tillgodosedda av våra vårdgivare? Vilka känslor fick finnas och inte? Detta blir som en mall vi har när vi söker en partner, vår ”imago-match”. Imago-match handlar om att den partner vi finner ofta är sårad på liknande sätt som vi själva men har skapat helt andra omedvetna strategier för att överleva. Det är detta som kan bli mycket hotfullt i en relation, det är här maktkampen och kriget kan uppstå – men det är också här vi kan lära av varandra för att nå helande. Det som krävs är ett medvetandegörande. Imagoteorin beskriver en omedveten relation som en relation fylld av orealistiska fantasier och förhoppningar, där vår partner till slut blir vår fiende, eftersom vi bara upprepar våra trasiga anknytningsmönster utan en chans till förändring eftersom hela processen är just omedveten. Målet med workshopen är att gå till en mer medveten och trygg relation, där ni förstår varför ni triggas av varandra, vad det påminner er om från er barndom, och hur ni genom denna information kan hjälpa varandra att hela. Fienden finns inte i den andra, den finns inom oss. Inom Imago brukar vi tala om 90-10 regeln. Om du triggas av din partner handlar det i de flesta fall till 90% om din egen historia och endast 10% om det din partner gör.

Imago-dialogen är den grundläggande tekniken i IRT. Det är en ganska strikt struktur och form som handlar om att skapa trygghet, vilket är det mest primära när vi ska nå helande. Du och din partner lär er både att uttrycka behov och att medvetet lyssna på varandra. När vi är närvarande, i kontakt och lär oss lyssna medvetet på vår partner skapar vi trygghet. I er relation finns alla ingredienser och all kraft till helande. Det är där ni slutligen kan få era känslomässiga behov tillfredsställda. Ni kommer under helgen lära er denna tekning för att kunna fortsätta använda den hemma.

Om jonas & åsa

Om oss

Vi har över ett decennium bakom oss på vår gemensamma väg. Under de åren har vi fått två barn, gått igenom olika former av terapier, parterapier, både traditionella och mer kontroversiella utbildningar, flyttat ett par gånger, rest – både inre och yttre resor, stött och blött, hållit varandra och skjutit bort varandra och hållit igen. En slags utmanande dans som ibland har varit ljuvlig, stundtals gett oss riktigt ont i fötterna och allt där emellan.

Det mest signifikativa i vår relation har varit vår maktkamp gemensamt med vår enorma vilja och längtan till läkning. Vi har nog vänt på de flesta stenar kopplade till vår relation under våra år tillsammans. Med det sagt så vet vi ju som terapeuter att arbetet med själv-utveckling aldrig tar slut.

Att arbeta tillsammans har inneburit en enorm glädje för oss. Vi hade nog aldrig trott att vi som terapeuter skulle arbeta tillsammans men i detta format upplever vi att vi kompletterar varandra på ett vackert sätt. Vi delar under workshopen med oss av personliga exempel från vår egen relation för att tydliggöra de processer vi talar om, som är mycket allmängiltiga.

 

Om Jonas

Jag har varit verksam som psykolog sedan 2012, dessförinnan ägnade jag mig främst åt musik. De senaste åren har jag intresserat mig för yoga och meditation, och för musik och ljud som terapeutiska verktyg. Jag har sedan några år tillbaka en deltidstjänst på Manscentrum, en krismottagning för män i centrala Stockholm.

Jag är legitimerad psykolog, diplomerad MediYoga instruktör, certifierad Gong Master, och certifierad Imago-terapeut. Utöver mitt arbete som terapeut gör jag musik och håller ljudresor.

Om Åsa

Mitt intresse för människan och hennes psykologiska och andliga processer är livslångt. Det har tagit sig olika vägar och uttryck, från en början inom teater och dokumentärfilm som dramatiker och regissör, till att senare landa inom terapeutyrket. Jag är Dipl. Psykosyntesterapeut och Cert. Imago-parterapeut (IRT).

Terapeutiskt arbete handlar för mig om sanningssökande. Den inre, personliga sanningen, din sanning. Få av oss blev som små barn speglade i allt det vi är, på grund av våra vårdgivares egna sår. Och det som inte blir speglat inom oss tror vi tyvärr är fel och vi lär oss dölja det. Det resulterar i att vi döljer det som egentligen är vårt autentiska Jag. ”Ett barn som kritiseras slutar inte älska sin förälder, det slutar älska sig själv.” Ett terapeutiskt arbete handlar för mig om att återupprätta kärleksrelationen till dig själv.

Jag är certifierad Kundaliniyogalärare och har studerat och praktiserat yoga och meditation i närmare 30 år. Kundaliniyoga är en integrerad del av mitt dagliga liv. När jag led av utmattningssyndrom för 20 år sedan var det Kundaliniyogan som förändrade mitt sätt att leva och mitt förhållningssätt till mig själv. Jag hittade tillbaka till mig själv och livet genom min dagliga praktik. Det som enligt mig framför allt skiljer Kundaliniyoga från annan yogaform är dess transformerad meditationer och mantrasång, för mig väldigt mycket en andlig praktik.

Jag är grundare av och driver Know Thyself – terapeutisk retreat i Ladan. Jag har skapat och byggt upp denna plats under flera år utifrån en vision om en samlingsplats för oss som är filosofiskt, psykologiskt och andligt sökande. Ladan är en plats för inre utforskande, liksom en plats för gemenskap och relation – mötet, både det inre och det yttre. Vi lever i en högpulserande värld där återhämtning, introspektion, närvaro, ritualer, ceremonier och andlighet inte premieras. För mig är det värdeord.

Att våga släppa taget om historien – om vem jag är, hur världen fungerar och min plats i den – är väldigt utmanande. Vi är alla på en resa, en resa som förhoppningsvis för dig närmare ditt autentiska Jag. Att våga göra den resan, ge dig själv utrymme att våga möta andra delar av dig än de du vanligtvis uppvisar för omvärlden kräver tid, mod och trygghet. För mig personligen har det varit viktigt att alltid fortsätta detta arbete, jag blir aldrig klar, det finns alltid fler lager att skala av. Det sägs att en terapi aldrig kan komma längre än dit terapeuten själv gått, det samma gäller för en retreat. Det får mig att alltid fortsätta mitt personliga utforskande, ju längre och djupare jag färdats, desto längre och djupare kan jag guida dig.

Vittnesmål

Röster från tidigare deltagare:

 

”Tänk om man gjort detta tidigare i sin relation, det hade kunnat bespara en mycket onödig sorg och möda.”

– Lizmarie

✨✨✨✨

”Workshopen som alla par borde genomföra efter några år tillsammans”

– Torsten

✨✨✨✨

”Fantastiskt på alla sätt!!!

– Ellenor

✨✨✨✨

”Jag och min partner var inte på en bra plats när vi kom fram till Ladan. Vi hade svårt att nå och förstå varandra, vi navigerade utan att komma förbi förvirringen. Efter tre dagar med Åsa och Jonas känner vi oss lättade och enormt tacksamma. Det öppnade upp för en gemensam plattform som vi aldrig haft tillgång till tidigare, ett gemensamt språk. Det är det viktigaste vi någonsin gjort för vår relation och det har börjat bidra till läkning på djupet. Min själ kan andas igen, nu när vi kan mötas i våra olikheter och lära av varandra.”

– Sofia

✨✨✨✨

”Åsa och Jonas – tusen TACK för en helt otrolig helg. Wow, jag är blown away. Ni kändes självklara, tydliga, kärleksfulla och hållande av ett helt magiskt space. Ni är helt fantastiska! Tyckte även att det som stack ut var att ni var så personliga och öppna med era egna upplevelser vilket kändes läkande och tryggt.

Jag tyckte även väldigt mycket om själva upplägget: strukturen och tydligheten, variationen mellan föreläsning, övningar och meditation, för att kunskap och upplevelse skulle få en så god möjlighet som möjligt att integreras på den korta tid vi hade tillsammans. Och samtidigt enkelheten i det hela och hur lätt och smidigt allt flöt på. Teknikerna vi fick lära oss – absolut guld värda.

Det öppnade verkligen upp ett gemensamt space inom oss som vi inte riktigt haft tillgång till på länge.

Fantastiskt att få göra detta på den magiska plats som Ladan är.”

– Helena

✨✨✨✨

”Jag och min partner deltog i Ladans parhelg under hösten 2021. Åsa och Jonas skapar ett otroligt tryggt rum i en fantastisk miljö där allt är välkommet. Utöver deras stora kunskap inom psykologi och parterapi så omfamnades vi också av massor av kärlek, gehör och guidning. Jag och min partner har verkligen fördjupat vår relation till varandra och till oss själva den här helgen samt fått en ordentligt stor dos med ökad förståelse för varandra. Ovärderliga insikter och verktyg.”

– Thomasine Stiernswärd

✨✨✨✨

”Det var en fantastisk helg på alla sätt. Jag är glad och tacksam för hur väl det landade i både kropp och själ… Vi har nya, ovärderliga verktyg.”

– Jesper

✨✨✨✨

”Det här var en sådan fantastisk ögonöppnande och lärorik upplevelse! Sättet som Åsa och Jonas lärde ut metoden och ledde oss igenom processen med tydlighet och glädje kändes tryggt hela vägen. Helgen var en av de bästa presenterna som vi gett oss själva. ”

– Tom Malmros & Sandra Andreis

✨✨✨✨

” Er insats som pedagoger, terapeuter och medmänniskor under kursen var så himla härlig och bra. Och föredömligt och generöst delar ni med er av erfarenheter från både privata och professionella sammanhang, på ett väl avvägt och inte sällan humoristiskt sätt. Det är verkligen en eloge till er som lyckas göra något ganska svårt till något enkelt och roligt.”

– Erik

✨✨✨✨

”Jag tyckte väldigt mycket om dynamiken av att ni som par höll i workshopen och med sån värme delade konkreta exempel.

De konkreta verktygen vi fick med oss hem är oerhört hjälpsamma och det möjliggör för ett helt annat förhållningssätt.

Tack ännu en gång för en magisk upplevelse!”

– Lisa

✨✨✨✨

”Fantastiskt ställe! Varmt tack för att ni delade så öppenhjärtigt av era erfarenheter det gjorde stämningen så tillåtande och autentisk.”

– Ylva